lördag 13 september 2014

FN röstar ner Gamfonderna

 
FN röstar ner Gamfonderna

Av Dick Emanuelsson
TEGUCIGALPA / 2014-09-13 / FN fattade i början av september ett historiskt beslut som skapar en juridisk ram för att reglera skuldsaneringen. Syftet är att stävja de så kallade ”Gamfonderna”.
Initiativet till resolutionen, som fick 124 röster och kvalificerad majoritet, hade tagits av Bolivia. Mot röstade 11 stater, bland dem USA, medan 41 stater avstod. Inte mindre än 195 representanter för medlemsstaterna deltog i debatten vilket visar den enorma betydelsen som medlemsstaterna fäster vid att stoppa den besinningslösa internationella spekulationen i världen.
För Argentinas president Christina Fernandez var det en historisk dag en slags ljuv hämnd. Ty beslutet är ämnat att neutralisera och omöjliggöra operationer som NML Capital genomfört mot Argentina. Paul Singer, som äger denna, vad Kirchner karaktäriserar som en parasitär spekulationsfond, gjorde i själva verket Argentina och världen en stor tjänst genom att sätta blixtbelysning på hur dessa gamfonder opererar.

1300 miljoner dollar mot skuldbrev för 40 miljoner!

Låt oss se hur Singer opererar mot Argentina och som förklaras av universitetsprofessorn i ekonomi vid UMAH i Mexiko, Oscar Ugarteche:
”Tillvägagångssättet är att kräva full betalning plus upplupen ränta av det skuldebrev som tidigare år har köpts med en mycket stor rabatt. Betalningskravet görs vid ett för staten i fråga mycket kritiskt ögonblick. I Argentina mellan 2005 och 2010 accepterade ungefär 92% av fordringsägarna uppgörelsen som Argentinas regering föreslagit som betalning för skulden efter krisen 2001. Men 0,45% av de återstående 7% av borgenärerna som inte uppnådde en överenskommelse (holdouts), och som hade köpt skuldbrev (2001) till ett värde av 40 miljoner, har nu tilldömts av USA-domaren Griesa mer än 1.300 miljoner dollar i betalning”.

 

Nesligt nederlag för USA

Flamman ringer upp den argentinske ekonomen Jorge Beinstein för en kommentar om FN-beslutet.
Jorge  Beinstein.
– Beslutet i FN var ett oerhört politiskt nederlag för USA. För metoden med utpressning mot stater och folk kan de inte längre använda. Gamfonderna utlöstes som ett politiskt vapen mot Argentina och för att destabilisera Sydamerika. USA:s Högsta Domstol skulle kunna ha tagit fallet från USA-domaren Griesa men det gjorde den inte. För det fanns en rekommendation från de högsta politiska kretsarna i USA i motsatt riktning.
Han berättar att den argentinska kongressen nu beslutat att säga upp administrationen och betalningarna av utlandsskulden i USA för att i stället överlåta detta till Buenos Aires eller Paris. Då kan inte längre USA:s lagar reglera och sätta diktaten, som nu i fallet med NML Capital och Argentina.

Storböter för fransk bank

– Du vet att fransmännen har ett allvarligt problem med rättsapparaten i USA efter att denna utdömde ett fruktansvärt bötesbelopp, 8,9 miljarder dollar, mot Frankrikes största bank, BNP Paribas. “Brottet”, säger Jorge med sarkasm i rösten, utgjordes av att banken hade gjort transaktioner med kubanska institutioner som blockeras av USA sedan drygt 50 år. Allt detta här gör att USA kommer att bli utan fundament för att kunna operera finansiellt.
Inom de närmaste dagarna kommer Samordningsorganisationen Shanghai, som i dag består av Kina, Ryssland, Kazachstan, Kirgustan, Tajakstan och Uzbekistan att samlas. Även Indien kommer nu att bli medlem och det diskuteras också om att Iran ska bli fullvärdig medlem. För USA är det ett hårt slag i denna del av världen.
Beinstein menar att med FN-beslutet har USA förlorat ett viktigt vapen.
– För när länder befinner sig nertryckta i stövelskaften rent ekonomiskt, tvingas de till en “omförhandling” av skulden. Nya lån utbetalas där villkoren skrivs i mikrotext och där det skrivs in att varje förändring ska beslutas av USA-lagar.

Ukraina, IMF och muren

– Ett exempel är Ukraina. Där lånar nu FMI landet elva miljarder dollar men FMI tvingar landet att avsätta 9,5 miljarder dollar av dessa elva miljarder för att betala av på sin nuvarande skuld. Man undrar vad som försiggår i hjärnan på Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk. För han sa att av pengarna som blir över, 1,5 miljarder dollar, ska de göra en stor mur som separerar Ukraina med Ryssland!

Oppositionen i Argentina

Vilken ståndpunkt har högeroppositionen i Argentina intagit, frågar Flamman:
– Den stöder så klart USA:s position.
– En karikatyrtecknare i Buenos Aires sammanfattade med följande ord: “Varför röstar ni för USA”? frågade folk oppositionen. Denna svarar; “för att regeringen ska få det så jävligt som möjligt”. Den logiska följdfrågan: “Men om oppositionen vinner nästa val blir ju det den som får ta stöten eller skulden”!
– Det är den huvudlösa opposition vi har i Argentina.      Så här röstade FN
·         FÖR: 124 länder, bland dem Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika (Bricsländerna), den förkrossande majoriteten av Latinamerika, Afrika och Asien.
·         MOT: USA, Tyskland, Storbritannien, Israel, Japan, Australien, Canada, Ungern, Tjeckien, Irland och Finland röstade mot.
·         AVSTOD: De bestod främst av länder i Mellanöstern, nio europeiska stater tillsammans med Frankrike, Grekland, Spanien och Italien.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.