onsdag 23 mars 2016

“För de 30 000 – OBAMA UT UR ARGENTINA – ENIGHET MOT MACRI”


“För de 30 000 – OBAMA UT UR ARGENTINA – ENIGHET MOT MACRI”
Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-03-23 / Så formulerar sig den argentinska folkrörelsen, fackföreningar och sociala organisationer men framför allt, Mödrarna på Plaza de Mayo sin inställning till Barack Obamas besök i Argentina dagen innan 40-årsdagen av militärkuppen den 24 mars 1976.

Statskuppen inledde sju år av statlig terrorism, tortyr, avrättningar som resulterade i 30.000 försvunna, främst ungdomar i sin bästa ålder.

Arkitekterna bakom statskuppen återfinns i den stat som Obama representerar.
Planen för att fysiskt eliminera en hel generation av revolutionära ungdomar döptes till ´OPERACION CONDOR´. Mannen som drog i tåtarna var dåvarande president Richard Nixons personlige politiske rådgivare, Henry Kissinger.

Offren begränsades inte bara till Argentina. I Chile, Bolivia, Paraguay, Uruguay eller Brasilien fördes de kidnappade från den politiska oppositionen till tortyrkammarna där den mest bestialiska tortyr verkställdes.

I PENTAGONS MANUAL för den ”Nationella Säkerhetsdoktrinen” kallades de för ”Den Inre Fienden” och utpekades som ”kommunister, kubaagenter, Moskvas utsända”, med mera.

"Så högt har jag inte lyckats nå", säger Djävulen och hänvisar till Henry Kissingers verk.


Det var i samma tidsepok som Milton Friedmans Chicago Boys inledde sin nyliberala ekonomiska modell som i dag anno 2016, har slagit i genom i världsmåttstock och som i land efter land avväpnar arbetarklassen och dess organisationer på arbetsrätt eller sociala och ekonomiska erövringar.

Maktkoncentrationen i världen intensifieras och det blir allt färre som kontrollerar allt mer.

Men för att kunna genomföra den ekonomiska modellen var det nödvändigt att slå ned och ihjäl länder respektive opposition som i Chile, som med president Salvador Allende i spetsen genomförde djupgående reformer och tog konfrontationen mot USA-monopolen inom gruv- och telefoni. 

Massrörelsen i Argentina och den välorganiserade arbetarklassen i Uruguay, utgjorde också ett hinder. Därför störtades den borgerliga representativa demokratins institutioner och skräckväldet i form av fascism infördes i det södra Sydamerika. Militärdiktaturerna öppnade sina länder för Milton Friedman och hans gelikar.

OBAMA ÄR EN INTELLIGENT MAN. HAN HAR TALETS gåva och är ett viktigt instrument för det krisartade industri- och finanskapitalet i USA. 

Befrielseprocessen och rörelsen för ett enat Amerika, likt det Simon Bolivar och Hugo Chavez gav sina liv för, är ett hinder för den reella makten i USA. Därför genomför nu Obama en turné i Latinamerika för att försöka återupprätta sina gamla ”Bakgård”.

I dag talar han och bjuder in ungdomar i Buenos Aires, naturligtvis utvalda med en politisk lupp på handelshögskolan i den argentinska huvudstaden, för att utbyta uppfattningar om ”ökade antalet jobb”, 100.000 latinamerikanska ungdomar ska kunna studera i USA, vilket är ett fantastiskt erbjudande för vilken latinamerikansk 20-åring som helst, och likande utfall.

Vad han inte talar om är USA:s erbjudande om fortbildning i tortyr på School of Americas, där de argentinska militärofficerarna utbildads i hur man torterar en politisk oppositionell på bästa sätt utan att ha livet av honom, en utbildning som de inte bara tillämpade på sitt eget folk, utan även i El Salvador och andra länder.MEN ARGENTINAS FOLK HAR INTE GLÖMT SIN HISTORIA, inte heller dess ungdom. För där finns tiotusentals argentinare som föddes utan en eller två föräldrar, som vet att de torterades ihjäl av den statliga institution som i sin tur hade fortbildats av Pentagons män&kvinnor.

I morgon, den 24 mars, går därför tiotusentals argentinare ut och ropar att Obama ska lämna Argentina för att folket ska hylla sina hjältar för 40 år sedan, de som slets ur sina sängar av en armépatrull som förde bort dem. Flera av offren kastades ut från helikoptrar i Atlanten eller i vulkaner. Andra, som de gravida, förblev fångar tills de förlöste sina små och därefter ställdes de framför den ”osynliga” exekutionspatrullen. Sina små bebisar togs över av barnlösa officersfruar.

DEN POLITISKA CYNISMEN I DAGENS VÄRLD är gränslös. Medan medier som TV, radio eller Dagens Nyheter ser ryska agenter i varje buske, hänförda och citerande Säporapporten 2015, rivs gränser i världen upp som resultat av ett propagandakrig som har sitt högkvarter i Pentagon och State Departement. Medborgarna i Europa är oroliga och många ser i varje flykting som flyr från krigen i Mellanöstern en potentiell ”bombare”.

Men i Buenos Aires, i morgon, kommer man tala om varifrån bombarna får sin utbildning och vem som instruerar och leder dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.