torsdag 15 december 2016

Argentina ett år efter Macris valseger befinner sig landet i djup recession

Fattigdomen har blivi än mer synlig det senaste året under högerregeringen Mauricio Macri. FOTO: DICK EMANUELSSON.


Argentina ett år efter Macris valseger befinner sig landet i djup recession

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-12-11 / Ett år efter att Argentina valde en ren högerpresident befinner sig landet i en av de djupaste ekonomiska kriser sedan åren på 1990-talet då Carlos Menem regerade och privatiserade. Argentina har gått in i en djup ekonomisk recession.

Att Mauricio Macri var en industri- och finansspekulant var känt sedan tidigare. Den bilden förstärktes än mer när prominenta herrar och damer över världen avslöjades för att ha investerat i offshoreföretag i Panama. Skandalen ”Panama-Papers” slogs upp med stora rubriker. Bland dem som finns registrerade i Panama återfinns den argentinska fotbollstjärnan Lionel Messi. Denne försvarar sig med att han inte kände till det för det är pappan som administrerar affärerna.

Samma pappa-argument använde i början även president Macri, trots att han sitter eller satt i ett antal företagsstyrelser bland de 30-tal företag som familjen Macri äger och har investerat miljoner dollar i Panama.

Fängelse för att avslöja skattesmitare

Carlos Aznarez. Foto: Miriam Emanuelsson.
Det är faktiskt inte olagligt att dra undan medel som egentligen borde ha beskattas i Argentina för att finansiera utbildning och hälsovård, men det är milt sagt djupt omoraliskt, menar Carlos Aznarez, chefredaktör för en av Latinamerikas största vänsterportaler, Resumen Latinoamericano (RL).

I ett lagförslag som presenterats för kongressen, där regeringen föreslår att den skattesmitare som vill bättra sig och betala en blygsam skattesats och sedan få amnesti för sin kapitalflykt till utlandet, han ska i princip få immunitet. För i artikel 85 i lagen sägs att den person som offentliggör skattesmitarens namn och summa han har fört ut, ska straffas till två års fängelse.

Det betyder med andra ord, att om du, Carlos, publicerar namnet på en representant för den ekonomiska maffian så är det du och inte han som tvingas krypa in bakom galler under två år?

– Dagstidningen La Nacion, som är en högertidning, har en grupp journalister som valdes ut för att publicera innehållet i ´Panama-Papers´. De har en bekväm sits, men resten av journalisterna i Argentina, som kanske har intressanta uppgifter, tänker sig mycket noga för innan de publicerar något mot dessa personer. För annars dömer de dig till två års fängelse. Lagförslaget är ett direkt hot och försök att skrämma alla kritiska röster till tystnad.

Audio: Intervju med Carlos Aznarez:


Ett års ekonomisk chockterapi

Aznarez säger att det första året med Macri har inneburit en ekonomisk massaker mot argentinaren i allmänhet, men i synnerhet mot pensionärer, ensamstående mödrar och alla de utsatta grupperna i samhället. Macri, säger Aznarez, är en autentisk representant för den spekulativa finansiella sektorn, den agrarindustriella oligarkin samt de transnationella sektorerna inom gruvindustrin. Dessa nämnda grupper har i praktiken befriats från beskattning.

– Inflationen under året med Macri ökade från 25 till 43 procent. Det är i huvudsak en konsekvens av de gigantiska avgiftshöjningarna på el, vatten och transporter som har ökat mellan 300-1200 procent. Vid nyårsskiftet inträffar nya avgiftshöjningar och i januari höjs gas- och bensinpriserna.

Med dessa höjningar av levnadsomkostnaderna ökar priserna på alla detaljvaror. Arbetslösheten har ökat från 7 till 9,6 procent. Inom den statliga sektorn har 170.000 anställda avskedats. Tillsammans med den privata sektorn ökade arbetslösheten med 250.000 förlorade arbetstillfällen och med dem ökade fattigdomen från 21 till 32 procent.

– I dag är fattigdomen återigen synlig på gatorna i Argentina. Överallt där det finns sopstationer eller baksidan på restaurangerna finns det människor som letar efter något att äta eller för att ta med sig hem till familjen. Folk som sover på gatan har ökat dramatiskt, som på 1990-talet.

Bankerna tjänade 57 miljarder dollar

Enligt direktören för Resumen Latinoamericano är det småföretagsverksamheten som drabbats hårdast av recessionen. Mellan 6300-10.000 lokaler för småbutiker eller små verkstäder har stängts under året och har inga hyresgäster. Överallt efter gatorna finns det skyltar med ”STÄNGT” eller ”ATT HYRA”.

– Kapitalflykten uppgår till 12-15 miljarder dollar. Utlandsskulden registrerar 87 miljarder dollar vilket är ett historiskt rekord för skulden. Den hade minskat [under Christina Kirchner] och går nu upp kraftigt. Exporten har sjunkit med sex procent. Landets BNP sjönk med 4,9 procent. Budgetunderskottet ökade 336 procent vilket är liktydigt med nio procent av landets BNP, ett brutalt perspektiv! understryker Aznarez.

Medan den förkrossande majoriteten av folket har drabbats hårt av dyrtid och kapitalistisk kris, har bankerna skördat guld med täljkniv och redovisar en vinst på 57 miljarder dollar under president Macris första regeringsår. Alla stora energislukande företag som hade en skuld till staten på obetalda elräkningar, fick dessa efterskänkta. Summa: 19 miljarder dollar.

– Som du ser, Dick, är det tydligt vem Mauricio Macri representerar. Han regerar för en exklusiv redan hyperrik samhällsgrupp inom den argentinska borgarklassen.

Splittrad och svag opposition

– Dessvärre har den politiska oppositionen inte lyckats förena sig för att göra motstånd mot Macri. Han har också ´köpt´ deputerade i kongressen. Kongressen är inte att räkna med. Landsorganisationerna (finns tre) är paralyserade och Macri försöker vinna tid genom att köpa fackledare eller överlämna småprojekt till facken. Det finns ett motstånd men det uppträder splittrat och med brist på enighet.

Presidentvalet i USA, menar Aznarez, föll illa ut för Macri som höll på Clintons öppet nyliberala politik. Därmed existerar det ett osäkert ekonomiskt kort från Trumps sida om han kommer bibehålla frihandelsavtalen i Latinamerika eller avbryta dessa. Just nu är ”ovisshet” det rätta ordet för att beskriva läget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.