fredag 11 april 2014

Argentinas fackföreningar lamslog landet




TEGUCIGALPA / FLAMMAN / 2014-04-11 / Argentina lamslogs till 90 procent i torsdags förra veckan. Buenos Aires gator låg i praktiken öde i en stad med nästan 13 miljoner invånare uppdelade i 15 kommuner och 48 stadsdelar.
Strejken var en protest mot dyrtiden och de två landsorganisationerna CTA och den peronistiska CGT hade gemensamt utlyst strejken.
Pablo Micheli, CTA
– Generalstrejken är, som vi säger, en tyst och fredlig folkomröstning. Men också ett uppdämt ursinne, ett rop från underjorden som vi tidigare i historien har sett är farligt om man inte lyssnar på som ropas, sa CTA:s generalsekreterare Pablo Micheli på en gemensam presskonferens med Hugo Moyano, stridbar transportarbetarledare för CGT.
President Christina Kirchner å sin sida menade att strejken är en del av demokratin men att majoriteten av argentinarna ville arbeta.

Massiv uppslutning

Men rapporterna från hela Argentina talade om en massiv anslutning till strejken och dess krav på en ingångslön på 9000 pesos eller cirka 1100 dollar, en minimilön för arbetslösa och pensionärer, en eliminering av löneskatten, frigivande av ett antal fackföreningsledare bland oljearbetarna som fängslats, och som konsekvens av detta ett upphävande av antiterroristlagen som facken anser riktas mer mot de fackliga aktionerna än mot verkliga terrorister.
Öde gator i Buenos Aires
Enligt en rapport från Institutet Poliarquía Consultores har majoriteten av Argentinas lönearbetare 30 procent mindre att konsumera för än för ett år sedan. Enligt rapporten anser 61 procent av de tillfrågade att deras utgifter har växt mer än inkomsterna. Bara 14 procent anser att de har fått det bättre.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.