tisdag 14 mars 2017

Argentina och Latinamerika 8 mars: En häxkittel av demonstranter mot patriarkatet och högerregeringen Macri

Alla åldrar var ute på Buenos Aires gator den 8 mars. FOTO: OLGA MORALES.


Argentina och Latinamerika:
En häxkittel av demonstranter på 8 mars mot patriarkatet och högerregeringen Macri

  • I Guatemala brändes 40 flickor inne den 8 mars på ett skyddshem där de hade låsts in


Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA-BUENOS AIRES / 2017-03-09 / Hundratusentals argentinska kvinnor över hela landet intog gatorna vid lunchtid den 8 mars. Årets 8-marsaktioner skiljde sig från tidigare år: Den multinationella organisationskommittén uppmanade kvinnor i hela världen att stanna upp och göra en kort symbolisk strejk, formen för denna spelade ingen roll. Kvinnor i 47 länder hörsammade uppmaningen.

I Argentina var manifestationen samtidigt en kraftfull protest mot Mauricio Macri, beskriven av demonstranterna som storkapitalets och patriarkatets egen regim. 70.000 lärare ute på samma gator och demonstrationen avslutades som framför presidentpalatset, Casa Rosada på Plaza de Mayo. En stor majoritet av lärarna är kvinnor.

Olga Morales i arbete med sin kamera.
Foto: Dick Emanuelsson.
– Lärarnas 48-timmars strejk den 6 mars var otrolig med 85 procents uppslutning över hela landet. Den 7 mars genomförde CGT och övriga fackförbund en protestdag där de aviserade en generalstrejk på 24 timmar som, i deras tal aldrig utlystes. Eftersom ”Tjockisarna”, som CGT-byråkraterna kallas inte aviserade strejk möttes det av ursinne bland demonstranterna.

Det säger Olga Morales, en före detta grafiker på Flamman som levde i exil i Sverige som politisk flykting under många år efter militärkuppen 1976. Och hon tillägger:

– Den 8 mars var det vår dag, med protester och demonstrationer som samlades vid kongressen. Kvinnorna började anlända vid 13-tiden och först 16.30 började demonstrationen röra på sig i riktning mot Plaza de Mayo. Den sista demonstrationsavdelningen anlände till presidentpalatset först 21.10. Det var rent av hallucinerande att se det enorma hav av folk, till sin majoritet kvinnor men det fanns även män som gjorde oss sällskap.

En honduransk kvinna mördad. Varje år mördas
600 kvinnor i det lilla centralamerikanska landet.
Femicidio

Det gemensamma för uppmaningen till strejk och demonstrationer var det tilltagande våldet mot kvinnor och den exploatering utan sociala och ekonomiska rättigheter som kvinnor över hela Latinamerika drabbas av. I Argentina mördas var 30:e timma en kvinna i landet med närmare 45 miljoner invånare. I Honduras, med 8,2 miljoner invånare mördas en kvinna var 13:e timma. I grannländerna El Salvador, Guatemala eller Mexiko är femicidio nästan lika dramatisk. Därför hördes ropen mäktigt skanderas; “Ni una menos”, inte en enda (kvinna) till.

Var 13:e timma mördas en kvinna i
Honduras.
Enligt Nechi Dorado, argentinsk författare och poet var demonstrationerna i Argentina, men framför allt i Buenos Aires enorma och imponerande.

– Kvinnor i alla åldrar och från olika sociala klasser och bostadsområden samlades med ett ursinne i strupen och ropade ut sitt förakt mot patriarkatet och den fascism det representerar. Vi erövrade gatorna, underströk den 67-åriga Nechi i en kommentar till Flamman.

Högerns nyliberala chockterapi

I den ekonomiska kris som Argentina genomlider just nu är det just de fattiga ensamstående kvinnorna som drabbas värst av högerregeringens chockterapi, menar Dorado och tillägger:

– De moderata sociala och ekonomiska reformer som den förra regeringen Christina Fernandez de Kirchner införde till förmån för fattiga barnfamiljer med en ensamstående mor, har till stora delar monterats ned av den machistiska, rasistiska och fascistiska Macriregimen. På det ska läggas de enorma höjningarna av el, gas, tele- och transportkostnader som drabbar dessa familjer särskilt hårt samtidigt som arbetslösheten ökar dramatiskt.

Argentina går för varje dag allt närmare en generalstrejk för att skaka om och slå tillbaka högerregimens folkfientliga ekonomiska politik, hävdar Nechi Dorado. Hon säger att från tiotusentals strupar hördes kritiken mot landsorganisationen CGT:s ledning som pekade den som en feg och för att inte våga, som de två andra landsorganisationerna, CTA och CTA-A, utlysa en generalstrejk: ”Vi har ett överskott av äggstockar som ingen i CGT:s ledning har”! ropade de kvinnliga demonstranterna. I Honduras bildades efter statskuppen en kvinnoorganisation som tillhörde motståndsfronten som gick under namnet ”Motståndets Äggstockar”!

"Vi kräver 50 procent av makten i världen
och 100 procents kontroll över vår kropp".
FOTO: OLGA MORALES.

Gynnad kyrka och kvinnovåld

I demonstrationen gick vänsterledaren Vilma Ripoll omgiven av dussintals häxor med kvastar och ångande kittlar och krävde att kyrkan ska skiljas från staten:

– Prästerna och deras skolor får över 26.000 miljoner pesos per år (nästan 15 miljarder svenska kronor) i statliga subventioner. Ställ denna summa i relation till den nationella regeringsplanen mot det könsrelaterade våldet som får en summa 270 gånger mindre: 96 miljoner pesos (ca 54 milj./kr). Med en kyrka utan subventioner och skild från staten kräver vi en budget i en nödsituation för att stoppa kvinnomorden och hjälpa kvinnor som utsatts för mäns våld, sa Ripoll.

Brasilianskt fotbollsstöd

“Var 11:e minut registreras i Brasilien en våldtäkt”, var budskapet på tröjan för det brasilianska fotbollslaget Cruzeiros spelare med siffran 11. På kvällen den 8 mars mötte det motståndarlaget Murici i den brasilianska ligan och detta var Cruzeiros sätt att markera sitt avståndstagande mot våldet mot kvinnorna och sin solidaritet med offren.

I Montevideo, Uruguays huvudstad demonstrerade enligt medierna 250.000 personer i ett land med knappt 3,5 miljoner invånare. Under 2016 registrerades 25.000 anmälningar om intrafamiliärt våld. Sju av tio kvinnor har någon gång utsatts för någon form av våld, enligt statistik från `Samordningen Feminismos´. Under årets två första månader mördades åtta kvinnor av sin respektive. ”Rädslan blev kraft och kamp”, stod det på ett handskrivet plakat och sammanfattar den enorma kraft dessa människor, kvinnor som män, representerar när de går samman och kanaliserar rädslan i organiserad kamp.

8-marsdemonstrationen i Montevideo var, som i Buenos Aires, gigantisk.


FARC-kvinnorna deltog

Liknande aktioner genomfördes i ett 50-tal länder i 200 städer den 8 mars. Aktionerna med massuppslutning var en kraftfull manifestation för lika lön för lika arbete, mot det patriarkaliska våldet och för en utvidgning av rättigheterna för kvinnor.

I Madrid stannade delar av den offentliga sektorn sina arbetsuppgifter mellan 12.00-12.30 och vid det legendariska torget Puerta del Sol samlades tusentals demonstranter.

Till och med i bergen och djungeln i Colombia genomförde FARC-gerillans kvinnliga soldater sitt årliga 8-marsfirande och uppgav att även de anslöt sig till den internationella protestaktionen.

Lite färg på läpparna hos gerillakvinnan Marlene innan det var dags för att fira den internationella kvinnodagen i gerillalägret. FOTO: DICK EMANUELSSON.


Fyrtio innebrända flickor i Guatemala

”Ett brott av staten”. Så beskrivs den fruktansvärda händelsen på 8 mars i Guatemala. Ett antal flickor på ett så kallat ”Skyddshem”, flickor som vanärats, våldtagits och utsatts för övergrepp och som fått ett härbärge rymde från hemmet på kvällen den 7 mars, trötta på att även där utsättas för alla slags övergrepp.

Men flickorna greps av polisen och fördes tillbaka till hemmet där de låstes in av hemmets personal i en samlingssal. Där fick de inte tillgång till toalett, vatten eller mat. På natten utbröt eld och hittills har 40 flickor avlidit, tio befinner sig i ett kritiskt tillstånd medan fem befinner sig utom fara.

En 8 mars i Guatemala kantad av tragedi.



















söndag 5 februari 2017

Argentinas Macri kopierar delar av Trumps rasistiska migrationslagar och röster höjs för en mur mot Bolivia


Argentinas högerpresident Maurcio Macri (son till italienska föräldrar) tillsammans med fru Juliana
Awada. Denna är ägare av en stor kedja av märkesplagget Cheeky som anlitade hemliga textilfabriker
där bolivianska migranter arbetar som modern slavarbetskraft. 2015 dödades två bolivianska barn när
fabriken fattade eld efter en explosion. Arbetarna kunde inte komma ut eftersom de var inlåsta. Nu vill
Macri och högerregeringen lättare deportera bolivianer, paraguayaner och peruner via en ny lag.



Argentinas Macri kopierar delar av Trumps rasistiska migrationslagar och röster höjs för en mur mot Bolivia

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / BUENOS AIRES / 2017-02-04 / Argentinas regering har nu modifierat migrationslagarna vilket ska göra det lättare för myndigheterna att gripa, döma eller deportera migranter från Argentina. Beslutet har utlöst en storm av kritik från regeringarna i Bolivia och till och med högerregeringens allierade i Paraguay. Det är som om svenska myndigheter skulle börja jaga finländare, danskar eller norrmän.

– Det är milt sagt fruktansvärt! Mauricio Macri är en argentinsk variant av Trump.

Det salvan avlossar den argentinske universitetsprofessorn Jorge Beinstein till Flamman med anledning av de nya migrationslagarna i Dekretet 70/2017 som regeringen Macri offentliggjorde förra veckan. Lagarna riktas i första hand mot bolivianer, paraguayaner och till viss del även peruaner.

Audio. Intervju med Jorge Beinstein: https://app.box.com/s/bofmzgjgasc5urxbbs37deq2t3sgnoo7


Beinstein, som är gift med Monica, en bolivianska med många år i Argentina och som arbetar som lärare i landet, är rejält indignerad över de nya lagarna. I de regeringstrogna medierna som konglomeratet El Clarin insinueras det om att migration är liktydigt med organiserad brottslighet och drogkarteller.

– Jag antar att det lever cirka två miljoner paraguayaner och 1,5 miljoner bolivianer. Nästan alla grönsaker som produceras runt om Buenos Aires tas upp av boliviansk arbetskraft. Men med mediehetsen mot den utländska arbetskraften har polisen börjat göra razzior mot de bostadsområden där bolivianer i huvudsak lever i Buenos Aires. Det är en avskyvärd form av rasism som frodas av de högre sociala samhällsklasserna.

Jorge Beinstein, gift med bolivianskan Monica som sedan decennier är lärare för argentinska barn. Utan problem.


I den djupa ekonomiska kris som Argentina befinner sig sedan Macri tog över för 14 månader sedan, har de nya lagarna blivit ett medel för att slå tillbaka de dagliga massdemonstrationerna mot regeringspolitiken. 14-åringar ska nu kunna dömas för brott som vuxna.

Mediemanipulation

I ett uttalande som sociala organisationer i Argentina antog när lagarna offentliggjordes, förkastar man manipuleringen och insinuerandet om att migranter är potentiella förbrytare och ett ”hot mot resten av befolkningen”. I pressen har det förekommit påståenden om att 21,35 procent av alla fångar i Argentina är av utländskt ursprung. Men dessa siffror är tagna ur sin helhet och den riktiga siffran är bara sex procent.

Manipuleringen handlar också om att alla ” utlänningar som gripits med narkotikainnehav” skulle vara migranter, vilket nödvändigtvis inte behöver vara sant. För majoriteten av de gripna befann sig, vid gripandet, i transit med målet att resa till annat land. De är inte bosatta i Argentina. De utländska personerna som har uppehållstillstånd i Argentina och som gripits för narkotikainnehav är 1426 personer, lika med 0,06 procent av de utlänningar som har uppehållstillstånd i Argentina. Det är sanningen bakom påståendet om att ”migranterna står bakom narkotikahandeln i Argentina”, som basuneras ut dagligen av medierna i Argentina.

Från Italien och Spanien kom närmare fem miljoner människor i slutet av 1800-talet. Bland annat har president Macri italienska föräldrar och själv har han dubbelt medborgarskap.


Landet som delvis byggdes av migranter

Argentina är också känd som ett land som nästan är byggt av och som utgörs av migranter, menar Beinstein. Hit kom först de spanska kolonisatörerna varav många slog sig ned efter befrielsen. Därefter anlände 2,5 miljoner spanjorer, många galiciska bönder som slog sig ned i södra Argentina och i slutet av det 19:e seklet anlände lika många italienare. Men även många polacker, ukrainare som flydde pogromerna och östeuropéer etablerade sig i Argentina.

– Ta Macri som exempel. Hans verkliga namn är inte Mauricio utan Maurizzio Macri, son till italienska föräldrar. Han har dubbelt medborgarskap, säger Beinstein.

* Hans far anklagas för ekonomiska brottsmål.

– Det är en familj med maffiatentakler.

– Hela den här lagen är absurd, för om du reser till nordvästra regioner i Argentina som El Chaco eller Formosa så vet du inte vem som är argentinare eller paraguayan, för de pratar och ser lika ut. Eller om de reser till Jujuy eller Salta så kan du inte se vem som är bolivian och vem som är argentinare. Argentinas självständighetsförklaring 1816 publicerades också på tre språk; spanska, guarani och aymara, de två sista för paraguayaner respektive bolivianer.

På ögruppen Malvinas (britterna kallar den Falklandsöarna) mötte 12 000 dåligt beväpnade och mycket unga och dåligt stridsförberedda argentinska militärer en övermäktiga militär imperialistmakt med fortfarande koloniala anspråk. 649 argentinare stupade i striderna.


Kris och krig

Beinstein menar att de nya lagarna och mediekampanjen mot ”den utländska faran” syftar till att avleda uppmärksamheten från den ekonomiska krisen. Det finns historiska paralleller till 1983, då den argentinska militärjuntan, pressad av den inre krisen, försökte avleda de argentinska massornas protester genom att inleda en återerövring av ögruppen Malvinerna. Det råder ingen tvekan om att dessa öar, enligt internationella beslut och konventioner, tillhör Argentina. Men att utmana kolonial- och militärmakten Storbritannien innebar också ett slut på diktaturen efter det militära nederlaget.

Argentinas utlandsbelåning 2017 uppgår nu nästan till samma nivå som när krisen exploderade 2001, samtidigt som arbetslösheten växer lavinartat. Till och med den korrumperade officiella landsorganisationen CGT, en av tre, har tvingats utlysa en generalstrejk, men först till mars månad.

Macris fru och boliviansk slavarbetskraft

Juliana Awada är fru Macri men också en företagare som saluför kända klädesplagg som till exempel märket Cheeky. Många av dessa kläder har producerats i hemliga fabriker med boliviansk slavarbetskraft, anklagar den bolivianska senatens ordförande José Alberto Gonzáles. Uttalandet gjorde han i samband med att den argentinske parlamentsledamoten Alfredo Olmedo föreslog byggandet av en mur mot Bolivia, i likhet med Donald Trumps beslut om en mur mot Mexiko.

"Tio barn har dött i hemliga textilfabriker som ägs av Macris fru (Juliana Awada). Macri är korruption"! anklagar ovanstående affisch i Argentina. 


– Det är sedan decennier känt om hur boliviansk arbetskraft arbetar under slavliknande förhållanden i textilfabriker som i allmänhet ägs av koreaner i Buenos Aires. Ägaren tar hand om passet, visar var sängen står, ger bolivianen en tallrik med mat och därefter sätts han i arbete större delen av dygnet, inlåst. Det är en parallell till hur prostitutionen fungerar, de är slavar, uppger Beinstein och tillägger:

– 2015 brändes två bolivianska barnarbetare inne när de inte kunde ta sig ut. Där producerades de olika märkeskläderna som Macris hustru, Juliana Awada, företagskedja äger. Hon utpekas för att ha förbindelser med dessa underjordiska textilfabriker. Detta förhållande hölls om ryggen av Buenos Aires Intendent (borgmästare), som vid det tillfället var Mauricio Macri och korrumperade tjänstemän inom rättsapparaten!

Trots allt, säger Beinstein, har inte den rasistiska kampanjen mot migranterna fått genomslag i opinionen. Verkligheten är alltför påträngande.

 Karabinjärer utposterade framför en av fru Macris butiker i Buenos Aires. Indignationen efter att de två bolivianska barnarbetarna dödades i en hemlig textilfabrik som producerade kläder för Cheeky/Awada var stor.

"Vi vill inte ha kläder fläckade av blod", menar demonstranterna framför den hemliga textilfabriken där de två bolivianska barnen arbetade, som tiotusentals andra landsmän, som modern slavarbetskraft.




fredag 6 januari 2017

Resumen Latinoamericano reta a los poderes imperiales y por eso lo atacan

Carlos Aznarez el 22 de febrero de 2016 habla sobre el montaje sionista en su contra el año pasado. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.


Resumen Latinoamericano reta a los poderes imperiales y por eso lo atacan

Por Dick Emanuelsson, colaborador de Resumen Latinoamericano

Hace un año cayó el montaje sionista contra CARLOS AZNAREZ, director de Resumen Latinoamericano. ¿Ahora tomaron la venganza?


Video: Entrevista con Carlos Aznarez el 22 de febrero de 2016 sobre el montaje sionista en su contra
  

Hace casi un año el régimen sionista a través de sus representantes locales en Argentina, demandaron a Carlos Aznarez por calumnia y antisemitismo. Exigieron que la fiscalía pidiera de Google entregar toda la correspondencia de su cuenta en Google (G-mail, etc.) de Carlos y el RL, exigencia que Carlos por supuesto negaba.

Solo unos días antes de nuestra entrevista con Carlos (22 de febrero de 2016) la justicia argentina había rechazado los reclamos de la Fiscalía, seguramente debido por la inmensa solidaridad nacional e internacional brindada desde todo el mundo, sobre todo de muchos periodistas y medios alternativos.

Y así quedó el caso, un gran triunfo para Carlos, RL y los movimientos populares, tanto en Argentina como en el mundo.

Pero conociendo el enemigo, éste no se queda así no más. Y el descarado robo de toda la estructura y herramientas gráficas y de computadores del Resumen Latinoamericano el 31 de diciembre de 2016, es una muestra que va por buen camino, aunque significa mucho sacrificio, sobre todo por un medio que depende de la voluntad popular de la gente.

Nicaragua: Atacan y “neutralizan” a Radio la Primerísima

Una de las más importantes y grandes emisoras radiales en Nicaragua es la Radio la Primerísima, emisora y cooperativa sandinista independiente.



El mismo día que los ladrones entraron en la redacción de Resumen Latinoamericano, es decir el 31 de diciembre de 2016, fue atacada en forma descomunal la Radio la Primerísima. Fue “neutralizada” su página de web durante cinco días.

Así decía el comunicado que los colegas publicaron a través de su Facebook el 1 de enero de 2017:

“Un ataque informático como el que nos está afectando en estos momentos contra una emisora muy pequeña a escala global, que ni siquiera forma parte del gobierno de la por demás pequeña Nicaragua, muestra dos cosas: Que se han usado medios industriales para atacarnos (como atacar una mosca con una bomba nuclear) y que el ataque en sí da pruebas de falta de inteligencia humana tras su concepción (en realidad, con este ataque nos están haciendo un favor).

Por lo tanto, y en base a la información de la que disponemos, no podemos dejar de barajar la hipótesis de que seamos víctimas de un dispositivo de hackeo automatizado que se dispara al detectar determinadas palabras claves en las búsquedas de Internet.

En ese caso, muchas otras webs en el mundo que son críticas de la OTAN, de los globalistas, de los Estados Unidos, que defienden a Rusia, a Venezuela, a Cuba o a China, probablemente sean atacadas de manera similar en el futuro. Tal vez nunca sepamos qué fue lo que pasó, pero estamos seguros de que como dijo el General Sandino "a todos se puede engañar con el tiempo, pero con el tiempo no se puede engañar a todos".

Como podemos ver nuestras labores periodísticas son objetos por hostigamientos lo que confirma que estamos en el camino correcto. No hay que bajar la guardia sino seguir la ofensiva y defender el espacio conquistado.

¡TODO EL APOYO AL RESUMEN LATINOAMERICANO y Radio la Primerísima!