tisdag 14 mars 2017

Argentina och Latinamerika 8 mars: En häxkittel av demonstranter mot patriarkatet och högerregeringen Macri

Alla åldrar var ute på Buenos Aires gator den 8 mars. FOTO: OLGA MORALES.


Argentina och Latinamerika:
En häxkittel av demonstranter på 8 mars mot patriarkatet och högerregeringen Macri

  • I Guatemala brändes 40 flickor inne den 8 mars på ett skyddshem där de hade låsts in


Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA-BUENOS AIRES / 2017-03-09 / Hundratusentals argentinska kvinnor över hela landet intog gatorna vid lunchtid den 8 mars. Årets 8-marsaktioner skiljde sig från tidigare år: Den multinationella organisationskommittén uppmanade kvinnor i hela världen att stanna upp och göra en kort symbolisk strejk, formen för denna spelade ingen roll. Kvinnor i 47 länder hörsammade uppmaningen.

I Argentina var manifestationen samtidigt en kraftfull protest mot Mauricio Macri, beskriven av demonstranterna som storkapitalets och patriarkatets egen regim. 70.000 lärare ute på samma gator och demonstrationen avslutades som framför presidentpalatset, Casa Rosada på Plaza de Mayo. En stor majoritet av lärarna är kvinnor.

Olga Morales i arbete med sin kamera.
Foto: Dick Emanuelsson.
– Lärarnas 48-timmars strejk den 6 mars var otrolig med 85 procents uppslutning över hela landet. Den 7 mars genomförde CGT och övriga fackförbund en protestdag där de aviserade en generalstrejk på 24 timmar som, i deras tal aldrig utlystes. Eftersom ”Tjockisarna”, som CGT-byråkraterna kallas inte aviserade strejk möttes det av ursinne bland demonstranterna.

Det säger Olga Morales, en före detta grafiker på Flamman som levde i exil i Sverige som politisk flykting under många år efter militärkuppen 1976. Och hon tillägger:

– Den 8 mars var det vår dag, med protester och demonstrationer som samlades vid kongressen. Kvinnorna började anlända vid 13-tiden och först 16.30 började demonstrationen röra på sig i riktning mot Plaza de Mayo. Den sista demonstrationsavdelningen anlände till presidentpalatset först 21.10. Det var rent av hallucinerande att se det enorma hav av folk, till sin majoritet kvinnor men det fanns även män som gjorde oss sällskap.

En honduransk kvinna mördad. Varje år mördas
600 kvinnor i det lilla centralamerikanska landet.
Femicidio

Det gemensamma för uppmaningen till strejk och demonstrationer var det tilltagande våldet mot kvinnor och den exploatering utan sociala och ekonomiska rättigheter som kvinnor över hela Latinamerika drabbas av. I Argentina mördas var 30:e timma en kvinna i landet med närmare 45 miljoner invånare. I Honduras, med 8,2 miljoner invånare mördas en kvinna var 13:e timma. I grannländerna El Salvador, Guatemala eller Mexiko är femicidio nästan lika dramatisk. Därför hördes ropen mäktigt skanderas; “Ni una menos”, inte en enda (kvinna) till.

Var 13:e timma mördas en kvinna i
Honduras.
Enligt Nechi Dorado, argentinsk författare och poet var demonstrationerna i Argentina, men framför allt i Buenos Aires enorma och imponerande.

– Kvinnor i alla åldrar och från olika sociala klasser och bostadsområden samlades med ett ursinne i strupen och ropade ut sitt förakt mot patriarkatet och den fascism det representerar. Vi erövrade gatorna, underströk den 67-åriga Nechi i en kommentar till Flamman.

Högerns nyliberala chockterapi

I den ekonomiska kris som Argentina genomlider just nu är det just de fattiga ensamstående kvinnorna som drabbas värst av högerregeringens chockterapi, menar Dorado och tillägger:

– De moderata sociala och ekonomiska reformer som den förra regeringen Christina Fernandez de Kirchner införde till förmån för fattiga barnfamiljer med en ensamstående mor, har till stora delar monterats ned av den machistiska, rasistiska och fascistiska Macriregimen. På det ska läggas de enorma höjningarna av el, gas, tele- och transportkostnader som drabbar dessa familjer särskilt hårt samtidigt som arbetslösheten ökar dramatiskt.

Argentina går för varje dag allt närmare en generalstrejk för att skaka om och slå tillbaka högerregimens folkfientliga ekonomiska politik, hävdar Nechi Dorado. Hon säger att från tiotusentals strupar hördes kritiken mot landsorganisationen CGT:s ledning som pekade den som en feg och för att inte våga, som de två andra landsorganisationerna, CTA och CTA-A, utlysa en generalstrejk: ”Vi har ett överskott av äggstockar som ingen i CGT:s ledning har”! ropade de kvinnliga demonstranterna. I Honduras bildades efter statskuppen en kvinnoorganisation som tillhörde motståndsfronten som gick under namnet ”Motståndets Äggstockar”!

"Vi kräver 50 procent av makten i världen
och 100 procents kontroll över vår kropp".
FOTO: OLGA MORALES.

Gynnad kyrka och kvinnovåld

I demonstrationen gick vänsterledaren Vilma Ripoll omgiven av dussintals häxor med kvastar och ångande kittlar och krävde att kyrkan ska skiljas från staten:

– Prästerna och deras skolor får över 26.000 miljoner pesos per år (nästan 15 miljarder svenska kronor) i statliga subventioner. Ställ denna summa i relation till den nationella regeringsplanen mot det könsrelaterade våldet som får en summa 270 gånger mindre: 96 miljoner pesos (ca 54 milj./kr). Med en kyrka utan subventioner och skild från staten kräver vi en budget i en nödsituation för att stoppa kvinnomorden och hjälpa kvinnor som utsatts för mäns våld, sa Ripoll.

Brasilianskt fotbollsstöd

“Var 11:e minut registreras i Brasilien en våldtäkt”, var budskapet på tröjan för det brasilianska fotbollslaget Cruzeiros spelare med siffran 11. På kvällen den 8 mars mötte det motståndarlaget Murici i den brasilianska ligan och detta var Cruzeiros sätt att markera sitt avståndstagande mot våldet mot kvinnorna och sin solidaritet med offren.

I Montevideo, Uruguays huvudstad demonstrerade enligt medierna 250.000 personer i ett land med knappt 3,5 miljoner invånare. Under 2016 registrerades 25.000 anmälningar om intrafamiliärt våld. Sju av tio kvinnor har någon gång utsatts för någon form av våld, enligt statistik från `Samordningen Feminismos´. Under årets två första månader mördades åtta kvinnor av sin respektive. ”Rädslan blev kraft och kamp”, stod det på ett handskrivet plakat och sammanfattar den enorma kraft dessa människor, kvinnor som män, representerar när de går samman och kanaliserar rädslan i organiserad kamp.

8-marsdemonstrationen i Montevideo var, som i Buenos Aires, gigantisk.


FARC-kvinnorna deltog

Liknande aktioner genomfördes i ett 50-tal länder i 200 städer den 8 mars. Aktionerna med massuppslutning var en kraftfull manifestation för lika lön för lika arbete, mot det patriarkaliska våldet och för en utvidgning av rättigheterna för kvinnor.

I Madrid stannade delar av den offentliga sektorn sina arbetsuppgifter mellan 12.00-12.30 och vid det legendariska torget Puerta del Sol samlades tusentals demonstranter.

Till och med i bergen och djungeln i Colombia genomförde FARC-gerillans kvinnliga soldater sitt årliga 8-marsfirande och uppgav att även de anslöt sig till den internationella protestaktionen.

Lite färg på läpparna hos gerillakvinnan Marlene innan det var dags för att fira den internationella kvinnodagen i gerillalägret. FOTO: DICK EMANUELSSON.


Fyrtio innebrända flickor i Guatemala

”Ett brott av staten”. Så beskrivs den fruktansvärda händelsen på 8 mars i Guatemala. Ett antal flickor på ett så kallat ”Skyddshem”, flickor som vanärats, våldtagits och utsatts för övergrepp och som fått ett härbärge rymde från hemmet på kvällen den 7 mars, trötta på att även där utsättas för alla slags övergrepp.

Men flickorna greps av polisen och fördes tillbaka till hemmet där de låstes in av hemmets personal i en samlingssal. Där fick de inte tillgång till toalett, vatten eller mat. På natten utbröt eld och hittills har 40 flickor avlidit, tio befinner sig i ett kritiskt tillstånd medan fem befinner sig utom fara.

En 8 mars i Guatemala kantad av tragedi.