måndag 23 november 2015

Högern erövrade presidentposten i Argentina

Daniel Scioli besegrades av Mauricio Macri.
Högern erövrade presidentposten i Argentina

Av Dick Emanuelsson

Buenos Aires´ borgmästare Mauricio Macri är Argentinas nye president. Det stod klart bara någon timme efter att tio procent av de 94.000 valurnorna hade räknats i söndagens presidentval. Hans valallians ´Cambiemos´, vi förändrar, fick 51,4 procent av rösterna. Macri svär presidenteden den 10 december.

Daniel Scioli var regeringspartiets kandidat fick 48,6 procent och erkände sig besegrad tidigt på söndagskvällen.

Valet av Macri sände en iskall kår efter ryggraden på den latinamerikanska vänstern och progressiva regeringschefer. För valet är ett bakslag för den latinamerikanska integrationen och samtidigt en strategisk seger för USA:s utrikespolitik.Bad USA om sanktioner

För Macri har de bästa tänkbara relationer med personligheter som Colombias Alvaro Uribe och brasilianska högerkrafter. I boken “ArgenLeaks”, skriven av den argentinske författaren Santiago O`Donnell, relaterar O`Donnell med hjälp av dokumenten som Julian Assange avslöjade och publicerade, om hur Macri minst fem gånger bad USA-ambassaden i Buenos Aires att införa sanktioner mot regeringarna Nestor och Christina Kirchner&Fernandez. USA-ambassadören var en av de första att gratulera Macri till söndagens seger.

– Men denna seger representerar en stor tillbakagång, inte bar för Argentinas folk utan för hela Latinamerika. Under regeringarna Nestor Kirchner och därefter hans hustru Cristina Fernandez, genomfördes viktiga reformer för arbetarklassen, pensionärer och ensamstående kvinnor med barn.

Folkmobiliseringar

Nechi Dorado.
Det säger Nechi Dorado, i dag pensionär, författare och före detta fabriksarbetare. Trots reformerna i Kirchnerregeringarnas inledning, röstade Nechi blankt i söndagens val, djupt besviken i likhet med en stor andel från folkliga sektorer med regeringspolitiken.

– Den avgående presidenten bröstade sig och talade om stödet till de fattiga, vilket var viktigt vid ett ögonblick då landet var på väg att explodera 2001, med över 50 procents arbetslösa, men som med tiden förvandlades det till stöd-för-röst-reform. Med den nye presidenten är alla reformer i fara och därför måste folkmobiliseringarna återigen inta gatorna, understryker Nechi Dorado.

Universitetsprofessorn och den i Latinamerika kände vänsterintellektuelle marxistiske ekonomen Jorge Beinstein säger till Flamman att medel- och överklassen gick mangrant till vallokalerna i söndags då närmare 80 procent av valmanskåren röstade.

Jorge Beinstein.
– Medelklassen (den största i Latinamerika) är helt införstådd med det hårda nyliberala ekonomiska program som Macri kommer att tillämpa. Den utlovade megadevalveringen kommer innebära en inledningsvis hög inflation och en dramatisk försämring av reallönerna och pensionerna. Köpkraften försämras och med den en reduktion av den interna marknaden.

”Belåna sig är sunt”!

Macri har även utlovat att ta bort exportskatterna, pengar som den avgående regeringen använde till att bibehålla och förbättra sjukvård och utbildning. Detta bortfall måste kompenseras någonstans, menar Beinstein:

– Det kommer att tas från en kraftig minskning av de offentliga utgifterna. De produktiva investeringarna kommer att falla vilket i sin tur än mer spär på arbetslösheten.

Macri talade i valrörelsen om en ”normalisering” med den spekulativa internationella valutasektorn som IMF, Världsbanken men även med de så kallade ”Gamfonderna”.

– Det kommer medföra större upplåning och tillämpande av IMF:s recessiva krav. Den nya vicepresidentskan talade i morse om att ”belåna sig är sunt”!

Isolera Venezuela

På den första presskonferensen efter valet uppgav Macri, att en av de första åtgärderna han som president ska vidta är att den 21 december begära en suspendering av Venezuela som medlem i den regionala ekonomiska organisationen Mercosur som då sammanträder.

Han vill också öppna Argentina för handel med EU men det allvarligaste, enligt både Nechi Dorado och Jorge Beinstein, är Macris initiativ att öppna sig för frihandelsorganisationen Pacific-alliansen”. Den består av högerregeringar från Mexico i norr till Chile i söder och är USA:s svar på ALBA.

Med Argentina som pålitlig allierad till USA i söder och Mexiko och Colombia i norr, har situationen blivit allt mer osäker. Macris valseger inföll ironiskt nog med tioårsjubileet av hur USA:s ALCA besegrades just på OAS´ toppmöte i Argentina 2005. Men historien verkar nu upprepa sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.