måndag 23 november 2015

Högervindar i Sydamerikaval

Hatet från en stor del av medel- och överklassen mot regeringen Christina Fernandez är outtömligt. "Dö åt kretinet".




Högervindar i Sydamerikaval

Av Dick Emanuelsson
I de tre valen som genomfördes i söndags i Argentina, Colombia och Guatemala blåste det starka högervindar. Ingen av de tre länderna regeras av vänsterregeringar men vindkantringen högerut är markant.

I Guatemala segrade i presidentvalets andra omgång Jimmy Morales med 70 procent mot socialdemokratiska Sandra Torres som fick 30 procent.

Marcelo Colussi.
– Vi kan sammanfatta Morales som ”mer av det gamla”, trots att han själv framställer sig som ”varken korrumperad eller tjuv”. Men Morales representerar absolut inte någon som helst strukturell förändring av Guatemala, säger Marcelo Colussi, skribent och filosof, knuten till Universitetet San Carlos.

Colussi pekar på att den nye presidenten inte har för avsikt att genomföra drastiska eller ens kosmetiska förändringar av den dramatiska sociala och ekonomiska situationen i landet. Nästan 80 procent av befolkningen lever i fattigdom, enligt Världsbankens senaste siffror. Landet ”våldtas”, som Colussi säger, av mäktiga transnationella gruvintressen Det pågår ett brutalt våld och straffrihet på alla nivåer eller rasism och diskriminering av de mer än 25 ursprungsbefolkningarna bland Mayafolket.

Colussi hävdar att bakom de senaste avslöjandena av korruption ledd från presidentpalatset, ska man se USA:s hand.

– Den så omtalade kampen mot korruptionen ger oss en något oroande fingervisning att det är ett nytt vapen i USA:s strategi för att dominera. Denna kamp mot korruption pågår nu i länder som Brasilien, Venezuela, Ecuador, Nicaragua och Ecuador.

Guatemala fungerar sedan gammalt som ett experimentlaboratorium för USA:s planer för övriga Latinamerika, menar Colussi.

– Från att ha skisserat och genomfört blodiga statskupper som markerade en historisk politik i regionen under det 20:e seklet, har USA nu gått över till “mjuka statskupper”. Tidigare bedrev ideologerna inom medierna kampen mot ”den internationella kommunismen” och deras lokala representanter ”betalda av Moskva”. Nu handlar det om förevändningar för kamp mot drogkartellerna, våldet från den organiserade brottsligheten och det senaste; korruptionen.

Argentina åt höger

I Argentina segrade den “officielle” kandidaten Daniel Scioli i presidentvalet med nära nio miljoner röster eller 36,86 procent av rösterna. Som tvåa hamnade Buenos Aires´ borgmästare Mauricio Macri med överraskande 34,33 procent eller 8.378.671 röster. Han går nu till den andra valomgången i november mot Scioli.

På tredje plats med 21,34 procent kom Sergio Massa, en ”politisk galning” som vill ha ut armén på gatorna och bomba gränsområdena där drogkartellerna påstås operera. På fjärde plats med 3,24 procent kom, FIT, Arbetarnas och Vänsterns Front, en allians bestående av tre trotskistiska partier. Ingen av FIT:s kandidater till den argentinska kongressen valdes in.

Jorge Beinstein.
– Valet blev för många en stor överraskning, en politisk lavin för den politiska högern hårdaste kärna.

Det säger Jorge Beinstein, universitetsprofessor och välkänt vänsternamn bland Argentinas intellektuella, till Flamman. Han är inte överraskad över valresultatet för Daniel Scioli är ett namn med ett ambivalent politisk program och tillhör den peronistiska högern.

– Mauricio Macri, å andra sidan tillhör den argentinska extremhögern. Vi har märkt en stark tendens högerut, framför allt inom den argentinska medelklassen, som enligt Cepal, DN:s ekonomiska organ för Latinamerika, är den största i Sydamerika. Det är samma medelklass som har intagit gatorna i Brasilien och protesterar mot Dilma Rousseff PT-regering. Detta val kännetecknades av en överväldigande kantring till höger för medelklassen i Argentina som lade sin röst på Macri och Massa, fortsätter Beinstein.

Det är inte politiken från den nu avgående president Christina Fernandez de Kirchner som har straffat sig i det dåliga resultatet för den kandidat hon rekommenderade argentinarna att rösta på. Tvärtom, säger Beinstein:

– Christina har de högsta opinionsundersökningar en argentinsk president, som lämnar sin mandatperiod, någonsin har fått, mer än 50 procent. Men det politiska perspektivet är synnerligen mörkt.

– Vad jag ser i den andra valomgången är ett center-högeralternativ som representeras av Scioli. Mot detta står en mycket hård politisk höger. Därmed dras hela politiken i Argentina åt höger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.